mobile logo


featured image

Tratamentul herniei de disc

posted on 23 June 2019 /

Coloana vertebrală umană este formată din 24 de vertebre care se aranjează una peste alta. Vertebrele sunt legate între ele printr-un disc intervertebral, format dintr-un inel exterior fibros și rezistent și un țesut gelatinos elastic, numit nucleul pulpos.

Un disc sănătos este ca un amortizor, care conferă coloanei vertebrale o protecție la șocurile produse de mișcari ample, cum ar fi fuga, săritul sau ridicarea unor greutăți.

Dacă inelul exterior este lezat prin traumatisme sau slăbit prin îmbătrînire, ca urmare a unor boli degenerative, poate da posibilitatea nucleului gelatinos, care se afla sub presiune, să proemine  sau să iasa din disc, ceea ce conduce la apriția herniei de disc.

Hernia de disc este o afecțiune prin care o parte din discul intervertebral se fragmentează și ajunge să comprime rădăcinile nervoase sau măduva spinării aflate în canalul spinal din vecinatatea sa.

Cel mai frecvent, hernia de disc apare în regiunea inferioară a coloanei vertebrale – numită regiune lombară.

Simptomele unei hernii de disc lombare pot fi:

  •  Sindrom de afectare vertebrală, manifestat prin durere la nivel lombar, cu caracter violent, continuu, care se accentuează la mers, la schimbarea pozitiei, efort, tuse, strănut etc.
  • Sindrom de suferință radiculară, manifestat prin  durere care apare de sus în jos (in functie de zona si nervul care este afectat) cuprinzând fesa, fața posterioară a coapsei, gamba, piciorul și degetele, la aceste dureri se asociază senzațiile de  amorțire, ințepătură, furnicătură. Ulterior scade forța musculară, se abolesc sau diminuează reflexele membrelor inferioare sau poate apărea paralezia piciorului. De asemenea se pot asocia tulburări de micțiune și de potență sexuală.

Tratamentul herniei de disc

Proceduri fizio-kineto-terapeutice. Aceste proceduri se recomandă pentru efectul relaxant muscular, antialgic şi tonic general. Masajul, aplicarea locală de căldură (parafina, diatermice, ultrasunete) sau de frig (gheaţa şi masajul cu gheaţă), precum şi stimularea electrică nervoasă transcutanată sunt larg folosite în tratamentul conservator al durerilor de spate (Curentul electric este aplicat sub forma impulsurilor scurte, în unde sau flux continuu. Un tampon este amplasat pe suprafaţa cu probleme iar curentul penetrează transcutanat, până la nervi. Acest tip de tratament este îndeosebi eficient în tratarea durerilor de spate sau gât, exemple specifice incluzând îmbolnăvirea coloanei vertebrale, durerile de cap şi dureri posttraumatice.)

In urma discutiilor cu mai multe persoane care aveau diferite afectiuni pe zona lombara si dupa multe antrenamente in care am aplicat exercitii de kinetoterapie asociate cu electro stimularea musculara (EMS) s-a observant o imbunatatire semnificativa a starii de sanatatea acestia ne mai acuzand dureri. (Sindrom de afectare vertebrala, Sindrom de suferinta radiculara).

Share
Tagged With
Suna acum !
Lasa mesaj !